четвъртък, 31 август 2017 г.

Каменно цвете (Gloxinia)


Каменното цвете е голяма красота. Огромен цвят - ярък и траен, обичайно изобилен. На теория цяло лято трябва да красят прозореца. Уви, макар да имах около 8 саксии с 4-5 различни цвята, тази година едвам успях да им се порадвам. Вероятно защото миналата есен не пожелаха да заспят - даже едно лилаво цъфтя по Коледа.
Затова вчера ги изрязах до дъно и ги приспах. Поне така се надявам. Това са последните 2 цвята, след които започнах засушаването.

Каменното цвете обича много светлина и доста поливане, а малко наторяване никога не вреди.
За да цъфти, трябва да се засуши наесен и след изсъхването на листата да се прибере на тъмно и хладно място. Понеже моите не изсъхнаха миналата есен, сега реших да не рискувам, а направо ги изрязах и прибрах в тъмно и по-хладно кътче, което да се разхлади още с напредването на есента, зимата и пр. Докато спят, се поливат рядко и по съвсем мъничко. Дано да уцеля! Така ми се иска следващото лято да цъфтят истински!

За да не се изтощава растението и цветът да ме радва максимално дълго, аз ги режа, след като се разтворят наппълно, което отнема няколко дни след разпукването на пъпката. Слагам цветовете във вазичка или чаша и сменям водата през няколко дни.

Това е от пиковия момент за сезона - резултат от 3-4 саксии. Останалите цветове изобщо не пожелаха да направят дори по една пъпка, а на тези, които все пак цъфтяха, поне половината пъпки загинаха, без да пораснат.
Пожелавам си догодина по същото време да покажа много снимки и малко думи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар